Frökex

Ett enkelt recept på krispiga, goda kex som passar utmärkt till ostbrickan!

Du behöver

  • 200g majsmjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 2 dl/120g solrosfrön
  • 1 dl/70g pumpafrön
  • 1/2 dl/25g sesamfrön

Gör så här:

Blanda vatten och majsmjöl till en grynig massa. Häll i oljan och rör tills smeten är slät. Häll i frön och rör om.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och tryck ut den med fingrarna till ett tunt lager. Strö över flingsalt.

Sätt plåten i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Det kan osa lite, så använd gärna köksfläkt!


Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Tessan
29 januari 2014

Jag är skeptisk till all oljan! Kexen blev goda men det var det värsta vad det osade!! Brandvarnaren tjöt och jag har ägnat timmar åt att rengöra ugnen... Ser i liknande recept att man använt ca 0.5 dl olja så jag håller mig nog till det framöver.

Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det lätt blir lite osigt när man bakar dess kex. Men de blir goda!
Kommentar av osignerat
17 juni 2012

Å låter supergott med getost på, någon chevré, eller rå mandelost. =)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...