Glutenfria och laktosfria och äggfria havreflarn

Detta recept på havreflarn tål de allra flesta! Utan gluten, ägg och laktos.

Du behöver

  • 50 g rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk sirap
  • 1 1/2 dl glutenfria havregryn
  • 1 1/2 dl ljus glutenfri mjölmix utan laktos
  • 1 krm ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt

Gör så här:

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och värm försiktigt tills smeten tjocknat. Det brukar ta några minuter. Håll låg temperatur så det inte bränns och rör då och då.

Ta bort från värmen. När smeten svalnat tillräckligt rullar du den till små bollar, cirka 2 centimeter i diameter. Lägg dem mycket glest på ett bakplåtspapper - kakorna flyter ut väldigt mycket!

Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Titta noga så de inte bränns.

När kakorna kallnat lite flyttar du över dem på ett galler med en stekspade. Förvara luftigt i plåtburk i rumstemperatur så håller de sig spröda längre.

Tips: Lägg glass och sylt mellan två flarn så har du en enkel efterrätt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Martin
11 oktober 2018

Vilken temperatur ska man ha på ugnen?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...