Glutenfri rabarberpaj med havregryn

En god rabarberpaj med knäckigt yta och smak av havreflarn! Passar med vaniljsås eller vaniljglass - klassiskt och gott!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 1/2 dl havregryn (glutenfria)
  • 1 dl farinsocker eller råsocker
  • 5 dl skivad rabarber
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda hvaregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i havregrynen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen och strö över potatismjölet. (Du kan också blanda rabarbern med potatismjöl i en bunke för att det ska blandas bättre.)

Smula sedan havregrynsblandningen över rabarberbitarna och ringla över sirapen så jämnt som möjligt.

Strö pärlsocker över och grädda pajen i cirka 25 minuter tills den fått fin färg och rabarbern kokat samman och blivit mjuk. Smaken och ska vara knaprigt knäckig - är den inte det så grädda lite till!

Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...