Glutenfri rabarberpaj med havregryn

En god rabarberpaj med knäckigt yta och smak av havreflarn! Passar med vaniljsås eller vaniljglass - klassiskt och gott!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 1/2 dl havregryn (glutenfria)
  • 1 dl farinsocker eller råsocker
  • 5 dl skivad rabarber
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda hvaregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i havregrynen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen och strö över potatismjölet. (Du kan också blanda rabarbern med potatismjöl i en bunke för att det ska blandas bättre.)

Smula sedan havregrynsblandningen över rabarberbitarna och ringla över sirapen så jämnt som möjligt.

Strö pärlsocker över och grädda pajen i cirka 25 minuter tills den fått fin färg och rabarbern kokat samman och blivit mjuk. Smaken och ska vara knaprigt knäckig - är den inte det så grädda lite till!

Servera med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...