Risotto med saffran

Risotto är glutenfri och riktigt god mat som man kan variera som man vill. Här är en god och vacker variant med saffran!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 schalottenlökar eller 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • ev. 2 dl vitt vin (kan ersättas med samma mängd buljong)
  • ca 7 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar eller 2-3 msk buljongpulver
  • 4 dl arborioris
  • 1 dl riven parmesanost

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök. Koka upp vattnet och blanda ner buljong och saffran, håll varmt. Fräs löken mjuk på låg värme i en stor kastrull. Blanda ner riset och häll på det vita vinet, låt puttra in på låg värme. När all vätskan sugits upp, tillsätt buljong så riset täcks. Låt koka under lock på låg värme tills vätskan kokat in och upprepa tills riset har mjuknat och blivit krämigt med en hård kärna. Blanda ner den rivna parmesanosten och servera.

Tips! Fler recept på risotto hittar du på vår systersida, risotto.nu.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

Den som har en vinbärsbuske i trädgården vet att det sällan blir någon brist på bär. Då är det förstås bra att ta vara på bären och koka rödvinbärssaft eller svartvinbärssylt! Avvara några nävar av de färska bären och baka svartvinbärsmuffins med kokos eller vinbärspaj. Riktigt smakrik mynta är väldigt god med svartvinbär i en paj, men sockra inte för mycket! Låt syrligheten framträda.

 smakakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...