Glutenfria chokladkakor

Chokladkakor med russin - riktigt goda kakor som passar till både kaffe och te. Mycket chokladsmak!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 50 g smör
  • 100 g ljus choklad
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • (ägg och pärlsocker till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Grovhacka chokladen. Mixa havregryn, bovete, kakao, bakpulver och socker med en matberedare. Tillsätt smöret och finfördela det också.

Rör ner mjölk, ägget och choklad. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt. Blanda ner russinen.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1/2-1 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det. Strö gärna över lite pärlsocker.

Grädda 10-12 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i 2-3 centimeter breda skivor.

Torka kakorna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

julgodisrecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

Honungens användningsområden är många. Såväl i honungsbullar som i chokladkaka höjer den smaken flera snäpp. Som pålägg till scones är honungen oslagbar - eller i honungsscones! I allt från dressing till lasagne via tomatsoppa hör honung hemma. Små mängder gör stor skillnad. Och inte smakar det sämre för att biodling bidrar till den biologiska mångfalden - smakrik måltid!

 frukostbullar.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...