Glutenfria chokladkakor

Chokladkakor med russin - riktigt goda kakor som passar till både kaffe och te. Mycket chokladsmak!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 50 g smör
  • 100 g ljus choklad
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • (ägg och pärlsocker till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Grovhacka chokladen. Mixa havregryn, bovete, kakao, bakpulver och socker med en matberedare. Tillsätt smöret och finfördela det också.

Rör ner mjölk, ägget och choklad. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt. Blanda ner russinen.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1/2-1 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det. Strö gärna över lite pärlsocker.

Grädda 10-12 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i 2-3 centimeter breda skivor.

Torka kakorna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...