Glutenfria chokladkakor

Chokladkakor med russin - riktigt goda kakor som passar till både kaffe och te. Mycket chokladsmak!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 50 g smör
  • 100 g ljus choklad
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • (ägg och pärlsocker till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Grovhacka chokladen. Mixa havregryn, bovete, kakao, bakpulver och socker med en matberedare. Tillsätt smöret och finfördela det också.

Rör ner mjölk, ägget och choklad. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt. Blanda ner russinen.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1/2-1 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det. Strö gärna över lite pärlsocker.

Grädda 10-12 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i 2-3 centimeter breda skivor.

Torka kakorna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...