Glutenfria saffranskammar

Goda glutenfria kammar fyllda med mandelmassa och saffran.

Du behöver

Bulldeg

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 tsk
  • 50 g jäst
  • 1 pkt, 500g glutenfri mix, ljus.
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100g mandelmassa
  • 50g smör
  • 1 pkt saffran

Gör så här:

Ca 12 kammar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och glutenfri mix. Arbeta ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt degen jäsa cirka 30 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

Fyllningen: Lös saffran i 2-3 msk hett vatten. Riv mandelmassan och blanda med saffran. Rör ner det rumsvarma smöret.

Dela degen i 12 bitar. Kavla eller tryck ut degen till rektanglar. Dela upp fyllningen mellan bitarna och vik samman dem till avlånga paket. Tryck ihop skarven noga med en gaffel och skär små snitt i kanten så att det ser ut som en gles kamm.


Lägg kammarna på smord plåt, eller bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu kammarna jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 12-14 minuter. Låt svalna på galler med handduk över. Pudra över lite plorsocker och servera.

Bullar på glutenfri mix blir lätt lite smuliga och torra - tänk på att packa in dem i täta påsar så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Pannkakor

Tortillas

Pannkakor är bra middagsmat! Gör egna tortillas!

pannkakor.se


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...