Glutenfria saffranskammar

Goda glutenfria kammar fyllda med mandelmassa och saffran.

Du behöver

Bulldeg

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 tsk
  • 50 g jäst
  • 1 pkt, 500g glutenfri mix, ljus.
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100g mandelmassa
  • 50g smör
  • 1 pkt saffran

Gör så här:

Ca 12 kammar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och glutenfri mix. Arbeta ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt degen jäsa cirka 30 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

Fyllningen: Lös saffran i 2-3 msk hett vatten. Riv mandelmassan och blanda med saffran. Rör ner det rumsvarma smöret.

Dela degen i 12 bitar. Kavla eller tryck ut degen till rektanglar. Dela upp fyllningen mellan bitarna och vik samman dem till avlånga paket. Tryck ihop skarven noga med en gaffel och skär små snitt i kanten så att det ser ut som en gles kamm.


Lägg kammarna på smord plåt, eller bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu kammarna jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 12-14 minuter. Låt svalna på galler med handduk över. Pudra över lite plorsocker och servera.

Bullar på glutenfri mix blir lätt lite smuliga och torra - tänk på att packa in dem i täta påsar så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...