Glutenfria saffranskammar

Goda glutenfria kammar fyllda med mandelmassa och saffran.

Du behöver

Bulldeg

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 tsk
  • 50 g jäst
  • 1 pkt, 500g glutenfri mix, ljus.
  • 1 ägg

Fyllning

  • 100g mandelmassa
  • 50g smör
  • 1 pkt saffran

Gör så här:

Ca 12 kammar

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och glutenfri mix. Arbeta ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt degen jäsa cirka 30 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

Fyllningen: Lös saffran i 2-3 msk hett vatten. Riv mandelmassan och blanda med saffran. Rör ner det rumsvarma smöret.

Dela degen i 12 bitar. Kavla eller tryck ut degen till rektanglar. Dela upp fyllningen mellan bitarna och vik samman dem till avlånga paket. Tryck ihop skarven noga med en gaffel och skär små snitt i kanten så att det ser ut som en gles kamm.


Lägg kammarna på smord plåt, eller bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu kammarna jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 12-14 minuter. Låt svalna på galler med handduk över. Pudra över lite plorsocker och servera.

Bullar på glutenfri mix blir lätt lite smuliga och torra - tänk på att packa in dem i täta påsar så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lättlagad snabbmat

Hemgjorda piroger

Piroger är hemlagad snabbmat. Fyll frysen med köttfärspiroger och ta fram när det är bråttom!

helgmenyn.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

Pepparochsalt älskar bra matbröd, samtidigt som vi är säkra på att bra bröd inte måste vara svårt att lyckas med. Prova några nya brödrecept. Kanske ett gott syrat fullkornsbröd som inte bara är gott utan dessutom nyttigt och fullt med fibrer?

Eller baka en annan favorit bland bröden, dinkelbröd. Dinkel, vetesorten som stått sig genom tiden och ger underbart smakrika bröd, är allt annat än svårbakad.

Känns brödbaket som ett måste? Prova ett enkelt grahamsbröd så slipper du krångla till det!

 hembakatbrod.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...