Glutenfria lussekatter

Goda och lättbakade glutenfria lussebullar.

Du behöver

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 pkt saffran
  • 1/2 tsk
  • 50 g jäst
  • 1 pkt, 500g glutenfri mix, ljus.
  • 1 ägg

Gör så här:

Ca 16 lussekatter.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en bunke. Lös saffranen i tre matskedar hett vatten alternativt med lite likör.

Lös jästen i mjölkblandningen, tillsätt saffransblandningen. Rör ner salt, socker och glutenfri mix. Arbeta ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt degen jäsa cirka 30 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

Dela degen i 16 bitar. Forma degen till önskade figurer, lussekatter, prästens hår, kyrkport eller fåglar.

Lägg bullarn på smord plåt, eller bakplåtspapper, garnera med russin (tryck ner dem långt så de inte kryper upp) och pensla med uppvispat ägg.

Låt nu lussekatterna jäsa till dubbel storlek 45-60 minuter.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler med handduk över. Lussekatter på glutenfri mix blir lätt lite smuliga och torra - tänk på att packa in dem i täta påsar så fort de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av AJ
22 november 2020

1/2 tsk ? Antar att det ska vara salt

Och du har glömt skriva mängden socker men jag använde i 1 dl.

Tyckte degen kände lite torr så jag la i ca 1 dl grekisk youghurt också. Står på jäsning så vi får se hur de blir.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...