Glutenfri nougatkladdkaka

Enkel att baka men ändå riktigt god. En glutenfri och lyxig kaka till efterrätt eller fin-fika!

Du behöver

  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 50 g rapsolja eller annan matolja med neutral smak
  • 100 g nougat
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker eller 1/2 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl ljus glutenfri mix

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret och blanda det med oljan, låt svalna till fingervarmt.

Smöra en ugnsfast pajform, ca 25 cm i diameter.

Vispa samman ägg och socker. Blanda ner smör- och oljeblandningen

Grovriv nougaten och blanda ner den tillsammans med kakao, vanilj och salt.

Sikta eller strö försiktigt i mjölmixen under omröring.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 16 minuter. Kontrollera med sticka om kakan är klar. Den ska vara bakad och fast i kanten men kladdig i mitten.

Låt kakan svalna något och servera ljummen med vispgrädde eller glass. Skivad banan eller färska hallon är också gott till.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...