Glutenfria havrekakor

Lättbakat och lättätet! Riktigt goda, glutenfria småkakor!

Du behöver

  • 4 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Gör så här:

Ca 20 kakor.

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda havregryn, bovetemjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare eller mixer. ( Det går också att blanda för hand, men kakorna får då en grövre struktur - också gott!)

Skär smöret i bitar och mixa i det tillsammans med ägget till en jämn deg. Ta lite bovetemjöl på händerna och forma till en rulle, cirka 4 centimeter hög. Linda in i plastfolie eller lägg i en påse och kyl i kylskåp en stund så degen blir fastare.

Skär den kalla degen i cirka 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg kakorna på bakplåtspapper på två bakplåtar.

Grädda kakorna i 200 grader, mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna på på plåten eller lyft över på ett galler.

Förvara kakorna i en tät burk i rumstemperatur eller frys i dem i tät låda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

Peppar&Salt älskar glass. Kanske är du sugen på en klassisk jordgubbsglass? Eller blir havtornssorbet din nya favorit? Att göra egen glass är lätt och roligt! Ringla över en krämig kolasås på kondenserad mjölk och njut. Det är lätt att älska glass!

 glassrecept.nu


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...