Havreknäckebröd utan gluten

Ett riktigt gott och lyxigt knäckebröd utan gluten. Lite matigare än fröknäcke men platsar både till frukost och på en buffé!

Du behöver

  • 2 1/2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl fil eller yoghurt (kan bytas mot vatten)
  • 2 msk raposlja och 1 tsk flingsalt till pensling

Gör så här:

Lägg alla torrvarorna i en matberedare eller mixer och mixa till en grov konsistens. Det ska synas att det är frön i blandningen men inte finnas hela fröbitar kvar.

Blanda nu i olja, salt och tillsätt yoghurt eller filmjölk till du får en deg som håller samman.

Låt gärna degen stå till sig en liten stund innan du arbetar ut den.

Kavla ut degen, gärna med kruskavel, på lite bovetemjöl eller potatismjöl. När degen börjar få svårt att hålla ihop lägger du försiktigt över den på ett baklåtspapper på en plåt. Fortsätt kavla på plåten tills brödet är cirka 30X40 cm.

Pensla hela ytan med rapsolja och strö över lite flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

Ta ut plåten och skär brödet i bitar med en vass kniv medan det ännu är mjukt.

Sätt in brödet och grädda i ytterligare 5 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet eftertorka med ugnsluckan på glänt i minst en halvtimme - gärna över natten.

Förvara brödet torrt och i rumstemperatur så håller det länge.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mimmi
19 oktober 2016

Något stämmer inte med detta recept! Alldeles för lite vätska. DeT blir ingen deg, bara smulor?!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Falubo
14 december 2015

Har provat receptet Havreknäcke utan gluten, men undrar om det verkligen ska vara bara 1 dl vätska till den mängden torra ingredienser? Blev väldigt torrt och jag fick tillsätt mer än dubbla vätskan för att få det att hålla ihop


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

Med en enkel mixer kan du skapa underverk i köket. En slät soppa lockar många gånger fram smaken på ett helt nytt sätt. Och det är till på köpet lättlagad mat, som räcker till många.

Prova ett populärt recept på morotssoppa, enkel, nyttig och riktigt god! Eller laga en potatissoppa till kvällen. Kanske en nyttig och vegansk basilikasoppa?

Själva föredrar vi förstås ett helt nytt recept på riktigt god ost- och svampsoppa. En favoritsoppa att njuta av tillsammans med ett gott bröd!

Godare middag, på er!

 sopprecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...