Havreknäckebröd utan gluten

Ett riktigt gott och lyxigt knäckebröd utan gluten. Lite matigare än fröknäcke men platsar både till frukost och på en buffé!

Du behöver

  • 2 1/2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl fil eller yoghurt (kan bytas mot vatten)
  • 2 msk raposlja och 1 tsk flingsalt till pensling

Gör så här:

Lägg alla torrvarorna i en matberedare eller mixer och mixa till en grov konsistens. Det ska synas att det är frön i blandningen men inte finnas hela fröbitar kvar.

Blanda nu i olja, salt och tillsätt yoghurt eller filmjölk till du får en deg som håller samman.

Låt gärna degen stå till sig en liten stund innan du arbetar ut den.

Kavla ut degen, gärna med kruskavel, på lite bovetemjöl eller potatismjöl. När degen börjar få svårt att hålla ihop lägger du försiktigt över den på ett baklåtspapper på en plåt. Fortsätt kavla på plåten tills brödet är cirka 30X40 cm.

Pensla hela ytan med rapsolja och strö över lite flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.

Ta ut plåten och skär brödet i bitar med en vass kniv medan det ännu är mjukt.

Sätt in brödet och grädda i ytterligare 5 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet eftertorka med ugnsluckan på glänt i minst en halvtimme - gärna över natten.

Förvara brödet torrt och i rumstemperatur så håller det länge.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mimmi
19 oktober 2016

Något stämmer inte med detta recept! Alldeles för lite vätska. DeT blir ingen deg, bara smulor?!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Falubo
14 december 2015

Har provat receptet Havreknäcke utan gluten, men undrar om det verkligen ska vara bara 1 dl vätska till den mängden torra ingredienser? Blev väldigt torrt och jag fick tillsätt mer än dubbla vätskan för att få det att hålla ihop


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...