Glutenfria kolakakor

Goda och knapriga! Lättbakade och snabba att få till när du behöver glutenfri fika fort!

Du behöver

  • 4 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl glutenfri mjölmix eller bovetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 msk mörk eller ljus sirap
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vanilj
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 ägg
  • 50 g rumsvarmt (mjukt) smör eller margarin
  • 3/4 dl mjölk
  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

Ca 30 st.

Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.

Använd helst en mixer, men det går också att blanda för hand. Men då blir kakorna lite grövre.

Blanda alla torrvarorna i en mixer eller bunke. Mixa/ blanda noga.

Tillsätt ägget och det rumsvarma smöret.

Späd nu med mjöken under omrörning - sluta när degen är så smidig att du kan forma den.

Strö ut lite bovetemjöl eller mjölmix på arbetsytan och forma degen till en avlångs längd, cirka 2 cm bred.

Kavla längden så den blir 2-3 mm tjock. Skär i skivor som är 2 cm breda. Lägg kakorna på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

Grädda i 180 g i cirka 14 minuter. Låt kakorna svalna på galler innan de serveras. Förvara i rumstemperatur i en plåt- eller glasburk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu


Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

Sallader lagade med gryn och ris av olika slag ger skönt tuggmotstånd och mättar bra. Nu finns det många sorter att välja på; matvete, bulgur och couscous är bara några alternativ. Quinoasallad är vacker och smakrik med fetaost, kidneybönor och pepprig ruccola. Annars kanske bulgursallad passar, med ingredienser som ofta finns hemma. Ha en skön stund i vårsolen!

 salladsrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...