Glutenfria kolakakor

Goda och knapriga! Lättbakade och snabba att få till när du behöver glutenfri fika fort!

Du behöver

  • 4 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl glutenfri mjölmix eller bovetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 msk mörk eller ljus sirap
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vanilj
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 ägg
  • 50 g rumsvarmt (mjukt) smör eller margarin
  • 3/4 dl mjölk
  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

Ca 30 st.

Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.

Använd helst en mixer, men det går också att blanda för hand. Men då blir kakorna lite grövre.

Blanda alla torrvarorna i en mixer eller bunke. Mixa/ blanda noga.

Tillsätt ägget och det rumsvarma smöret.

Späd nu med mjöken under omrörning - sluta när degen är så smidig att du kan forma den.

Strö ut lite bovetemjöl eller mjölmix på arbetsytan och forma degen till en avlångs längd, cirka 2 cm bred.

Kavla längden så den blir 2-3 mm tjock. Skär i skivor som är 2 cm breda. Lägg kakorna på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

Grädda i 180 g i cirka 14 minuter. Låt kakorna svalna på galler innan de serveras. Förvara i rumstemperatur i en plåt- eller glasburk.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

bakapizza.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...