Müsli utan gluten

Glutenfri müsli ordnar du lätt med massor av godsaker som frön, mandel och frukt. Rostad müsli är alltid godast!

Du behöver

  • 5 dl boveteflingor
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk neutral matolja
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 4 torkade fikon
  • 1 dl quinoapuffar
  • ev. 1/2 dl russin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka mandlarna. Bred ut boveteflingor, mandel, solros- och pumpakärnor i en långpanna. Rör ut honungen i vattnet och tillsätt oljan. Droppa över flingorna och fröna och blanda om. Sätt in i ugnen och rosta i 10 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Blanda ner kokosflingorna och rosta ytterligare 5 minuter. Ta långpannan ur ugnen, låt svalna något. Skär fikonen i små bitar och blanda ner fikon, quinoapuffar och eventuellt russin i müslin. Förvara torrt i en burk med lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Undrande
6 februari 2014

Hur kan boveteflingor vara glutenfria? Ni menar kanske glutenfria boveteflingor? Det är väl gluten i vete? Lite förvirrande här. Kan ni reda ut begreppen?

Redaktionens kommentar
Bovete är en ört som används istället för mjöl och därför räknas bovete ofta in bland sädesslag - vilket de alltså inte är. Bovete är naturligt glutenfritt.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...