Müsli utan gluten

Glutenfri müsli ordnar du lätt med massor av godsaker som frön, mandel och frukt. Rostad müsli är alltid godast!

Du behöver

  • 5 dl boveteflingor
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl solroskärnor
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk neutral matolja
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 4 torkade fikon
  • 1 dl quinoapuffar
  • ev. 1/2 dl russin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka mandlarna. Bred ut boveteflingor, mandel, solros- och pumpakärnor i en långpanna. Rör ut honungen i vattnet och tillsätt oljan. Droppa över flingorna och fröna och blanda om. Sätt in i ugnen och rosta i 10 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Blanda ner kokosflingorna och rosta ytterligare 5 minuter. Ta långpannan ur ugnen, låt svalna något. Skär fikonen i små bitar och blanda ner fikon, quinoapuffar och eventuellt russin i müslin. Förvara torrt i en burk med lock.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Undrande
6 februari 2014

Hur kan boveteflingor vara glutenfria? Ni menar kanske glutenfria boveteflingor? Det är väl gluten i vete? Lite förvirrande här. Kan ni reda ut begreppen?

Redaktionens kommentar
Bovete är en ört som används istället för mjöl och därför räknas bovete ofta in bland sädesslag - vilket de alltså inte är. Bovete är naturligt glutenfritt.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...