Glutenfria kanelskorpor

Riktigt goda och spröda fika-skorpor som passar både den som tål och inte tål gluten!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 1 dl fil eller mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja eller annan matolja
  • (ägg till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke eller med en matberedare.

Rör ner sirap, fil eller mjölk, ägget och oljan. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1-1 1/2 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det.

Grädda 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i drygt centimetertjocka skivor. Gör du tjockare skivor håller de samman bättre men då blir ju varje skorpa större - en smaksak!

Torka skorporna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Vill du ge skorporna fin färg kan du rosta dem hastigt i ugnen någon minut i 250 grader innan du torkar dem.

Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

En svällande deg som doftar i köket skapar oundvikligen förväntningar. Med en slät vetebulle på fatet smakar ju kaffet alldeles extra bra...

Bullar går förstås att variera med många olika sorters fyllning. Chokladbullar passar den riktiga gottegrisen som hand i handske, men andra hävdar att den klassiska kanelbullen är bäst när det gäller. Vad tycker du?

 bakabullar.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...