Glutenfria kanelskorpor

Riktigt goda och spröda fika-skorpor som passar både den som tål och inte tål gluten!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 1 dl fil eller mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja eller annan matolja
  • (ägg till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke eller med en matberedare.

Rör ner sirap, fil eller mjölk, ägget och oljan. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1-1 1/2 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det.

Grädda 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i drygt centimetertjocka skivor. Gör du tjockare skivor håller de samman bättre men då blir ju varje skorpa större - en smaksak!

Torka skorporna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Vill du ge skorporna fin färg kan du rosta dem hastigt i ugnen någon minut i 250 grader innan du torkar dem.

Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

Moussaka är bekväm mat, lätt att förbereda och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är den ett bra alternativ till lasagne. Förutom aubergine, som alltid ingår är det lätt att variera fyllningen. Moussaka med potatis eller moussaka utan? Laga efter smak! Detta är dessutom en rätt som blir minst lika god utan kött som med. Gör vegetarisk moussaka och prova gärna vegetarisk moussaka med potatis. Mättande, gott och lätt – riktigt bekväm helgmat!

 

 helgmenyn.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...