Glutenfria kanelskorpor

Riktigt goda och spröda fika-skorpor som passar både den som tål och inte tål gluten!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 1 dl fil eller mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja eller annan matolja
  • (ägg till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke eller med en matberedare.

Rör ner sirap, fil eller mjölk, ägget och oljan. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1-1 1/2 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det.

Grädda 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i drygt centimetertjocka skivor. Gör du tjockare skivor håller de samman bättre men då blir ju varje skorpa större - en smaksak!

Torka skorporna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Vill du ge skorporna fin färg kan du rosta dem hastigt i ugnen någon minut i 250 grader innan du torkar dem.

Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...