Glutenfria kanelskorpor

Riktigt goda och spröda fika-skorpor som passar både den som tål och inte tål gluten!

Du behöver

  • 2 dl bovetemjöl
  • 5 dl havregryn (glutenfria)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 1 dl fil eller mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk rapsolja eller annan matolja
  • (ägg till pensling)

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke eller med en matberedare.

Rör ner sirap, fil eller mjölk, ägget och oljan. Blanda väl tills du har en deg som går att forma hjälpligt.

Forma degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten och platta ut dem så att längderna blir cirka 1-1 1/2 cm höga.

Vispa upp ägg och pensla längderna med det.

Grädda 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt längderna svalna något på plåten och skär dem sedan snett i drygt centimetertjocka skivor. Gör du tjockare skivor håller de samman bättre men då blir ju varje skorpa större - en smaksak!

Torka skorporna på eftervärme i minst en timme, gärna över natten. Vill du ge skorporna fin färg kan du rosta dem hastigt i ugnen någon minut i 250 grader innan du torkar dem.

Förvara i en tät burk. Håller sig länge om de förvaras torrt.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se


Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

Nyttiga och matiga pannkakor serverade med matig fyllning är tacksam vardagsmat. Använd gärna lite grövre mjöl i smeten, till exempel i grahamspannkakor. Eller var bekväm och använd ugnen. Klassisk ugnspannkaka går att variera i det oändliga. Prova att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl eller dinkelmjöl. Smaksätt pannkakan med äppelbitar, finhackad lök, riven ost eller bacon. Eller laga klassisk fläskpannkaka och servera med linongsylt, rivna morötter, lättkokt broccoli och vitkålssallad. Bekvämt, snabbt och lättlagat. Och gott såklart!

             

 pannkakor.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...